zondag 23 juni 2013

Tips tegen de warmte

Tips om af te koelen en tips tegen de warmte

Ondanks dat het in Nederland de laatste tijd steeds natter en kouder lijkt te worden, zijn er ook aan aantal periodes waarbij het extreem warm is. Tijdens zo'n hittegolf is het soms moeilijk om verkoeling te vinden en hebben veel mensen last van de warmte. Wat kun je eigenlijk doen tegen de warmte? Wat zijn goede tips om te verkoelen tijdens zo'n hittegolf? Heb je tijdens zo'n hittegolf ook veel last van de warmte? Lees dan snel verder om te kijken of je iets met mijn verkoelende tips kan!

Veel water drinken

Probeer tijdens een warme periode veel water te drinken. Normaal wordt het aangeraden om 2 tot 3 liter water per dag te drinken, maar tijdens een hittegolf kun je beter 4 tot 5 liter water drinken. Wacht niet totdat je dorst krijgt en onthoudt dat alcohol en koffie juist vocht onttrekken. Hiervan kun je dus eerder uitdrogen. Je mag koffie en alcohol dus ook niet meerekenen om tot die 4 of 5 liter vocht te komen. Probeer ook geen ijskoude drankjes te drinken. Het ijskoude drankje laat je lichaamstemperatuur teveel dalen, waardoor je lichaam weer moeite moet doen om de temperatuur te laten stijgen. In warme landen rond de evenaar drinken ze juist warme thee. De temperatuursveranderingen zijn dan minimaal.

Let op je voeding

Probeer op warme dagen meerdere lichte maaltijden te eten. Met zware maaltijden moet je lichaam hard aan het werk om alles te verteren, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Let erop dat je niet te gekruid eet. Hierdoor gaat je hartslag omhoog, waardoor ook weer de lichaamstemperatuur stijgt. Probeer zoveel mogelijk fruit te eten. Dit verkoelt het lichaam en zorgt ervoor dat het vochttekort wordt aangevuld.

Probeer jezelf koel te houden

Teneerste kun je jezelf koel houden door je niet druk te maken. Accepteer de hitte en voorkom stress. Stress verhoogt namelijk je hartslag, waardoor je het nog warmer krijgt. Probeer ook tussen 12.00 en 16.00 uur niet teveel inspanning te leveren. Dit zijn namelijk de warmste uren van de dag. Verder kun je jezelf verkoelen met een plantenspuit. Wanneer je je handen wast, kun je koud water over je polsen laten lopen. Hier liggen de slagaders namelijk net onder je huid.

Probeer luchtige en lichtkleurige kleren te dragen. Een lichte kleur zal het zonlicht beter weerkaatsen. Donkere kleuren nemen juist de warmte op. Draag ook geen zwart petje, omdat anders je hoofd overhit kan raken. Je kunt ook een koud washandje of een koele handdoek in je nek leggen om wat af te koelen. Eigenlijk geldt voor douchen dezelfde regel als met drinken. Neem geen te koude douche. Je lichaam heeft dan moeite met de grote temperatuursveranderingen.

Probeer je huis koel te houden

Hoe hou je je huis koel? Wat zijn goede tips om je huis koel te houden? Houd overdag sowieso je ramen, gordijnen, luxaflex en lamellen dicht. 's Avonds kun je wel eventueel alle ramen en deuren tegen elkaar openzetten om de warmte uit je huis proberen te krijgen. Heb je een grote parasol in de tuin? Dan kun je die ook tegen je raam zetten, zodat op het tijdstip wanneer de zon erop schijnt, deze de warmte uit huis houdt. Probeer overdag ook zoveel mogelijk apparaten uit te zetten. Computers, computerschermen, tv's, lampen etc. geven namelijk warmte af. Ga overdag ook niet uitgebreid bakken of koken, want ook deze warmte blijft in je huis hangen.

Een ventilator in de huiskamer is wel aan te raden. In de slaapkamer kun je ook een ventilator aanzetten, maar pas wel op dat je onder een lakentje of dekentje ligt of een t-shirt aan hebt. Wanneer je 's nachts zweet, en de ventilator staat erop gericht, kun je last krijgen van je spieren. Onthoudt wel dat een ventilator niet echt afkoelt, maar alleen de lucht verplaatst. Met hele hoge temperaturen zal een ventilator ook niet echt verkoeling kunnen bieden. Een (mobiele) airco kan goede verkoeling geven, maar let er wel op dat de capaciteit van de airco in verhouding is met de grootte van de ruimte. Zorg er ook voor dat je tijdig de filters schoonmaakt of vervangt!Zoek je verkoeling?
Bestel voor 23.00 uur bij Bol.com en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Ben jij ook die rotmuggen beu?
Vind dan hier tips tegen muggen!
2 opmerkingen:

Els zei

Goede info. Bedankt!

FrankdeJong zei

Dat van die ijskoud drankjes drinken wist ik inderdaad..

Een reactie posten